Vain - No respect

image25
Talar man om klassiska Sleazeband brukar man nämna band som Mötley crue, Poison, Twisted sister och W.A.S.P. Men ett band som verkligen har fallit i glömska är Vain och deras strålande debut No Respect.

No respect är enligt mig en av tidernas mest underskattade skivor, enligt mig är den lika bra Mötley crues -Girls girls girls, eller Twisteds sister's Stay hungry.
När No respect såg dagens ljus 1989, verkade Vain gå en ljus framtid till mötes, de åkte bla på en framgångsrik turne med Skid Row.
Efter framgångarna med debutskivan så skulle Vain ut med uppföljaren All those strangers år 1991, men efter diverse skivbolags krångel, förblev skivan outgiven. Under denna tiden exploderade även musikscenen med en ny genre som kallades Grunge, och Vain hade inte längre nyhetens behag.
En av de största anledningarna till att Vain inte fick samma erkännande som andra band i samma genre, var att de kom så pass sent band som Mötley crue och Hanoi rocks hade ett par år att bygga en rejäl grund innan musikscenen förändrades. Det hade inte Vain med tanke på att debutplattan inte kom förens 1989.

Det är synd och skam att denna lysande grupp inte är mer känd än vad den är. Låtar som Beat the bullet och Whos watching you borde definitivt gå till rockhistorien, för dom sleaxeklassiker de egentligen är.


Queensryche - Operation mindcrime

image23
Tidernas bästa konceptalbum är utan tvekan Queensryche's Operation mindcrime.
Det var också med dennna skiva Queensryche slog på allvar, dom hade diverse små framgångar med The Warning och Rage for order. Men som sagt det var med denna skiva det vekligen började hända grejer.
Detta är en skiva varje Hårdrockare värdig namnet nångång kommit i kontakt med.
Det som gör skivan så lysande är att den är enormt genomtänkt, varje textrad och varje ackord känns så himla rätt. I denna lysande berättelse där vi får följa Nikki in i en resa med kriminalitet och hjärntvätt, och hans kamp mot drogberoende och mot den den onde Dr X, och även kärlekshistorien mellan Nikki och Sister mary.
Orkar inte gå in på handlingen nå närmre, då det är så svårt att förklara, man måste lyssna på plattan för att få hela helhetsbilden.
Bästa låtarna på skivan är enligt mig Spreading the disease, Needle lies och I dont believe in love.

För ett par år sedan kom uppföljaren Operation mindcrime ll, där historien fortsätter, den är inte i närheten av den första plattan, men ändå helt okej.

WASP - S/T

image22
Kan man annat än älska WASP och deras grymma  rock 'n' roll
Ytterligare en grupp som har en strålande debutskiva i bagaget.
WASP har lite samma status som Kiss, ingen direkt nyskapande musik. Men däremot väldigt bra och väldigt intressant.
På debuten finns höjdare som I wanna be somebody, School daze och L.O.V.E machine.
Gillar men denna platta kan man även kolla in WASP's efterföljande lysande skivor Inside the electric circus, The las command, Headless children, Crimson idol m.m
WASP har på senare år tonat ner sin image, som i början av karriären innefattade både blod och kött.

RSS 2.0