Mest underskattade album #2: Tank - Filth hounds of Hades

1, Shellshock
2, Struck by lightning
3, Run like hell
4, Blood, guts and beer
5, That's what dreams are made of
6, Turn your head around
7, Heavy artillery
8, Who needs love songs?
9, Filth hound of hades
10, (He fell in love with a) Stormtrooper












Känner man mig vet man att jag i det närmaste dyrkar det här bandet. Tidernas mest underskattade band. Hade kunnat skriva om vilken platta som helst. Men valde debuten, då det är den viktigaste av gruppens skivor och släpptes precis när NWOBHM perioden var som störst. Tank är i mina ögon den perfekta blandningen mellan Metal och Punk. Detta märks framförallt på debuten. Varenda låt är verkligen asbra, från inledande "Shellshock" till avslutningen med gruppens bästa låt "(He fellin love with a)Stormtrooper". Spana också in omslaget, som förmodligen är tidernas snyggaste.

Mest underskattade album #3: Ramones - Halfway to sanity

1, I wanna live
2, Bop til' you drop
3, Garden of serenity
4, Weasel face
5, Go lil' Camaro go
6, I know better know
7, Death of me
8, I lost my mind
9, A real cool time
10, I'm not Jesus
11, Bye bye baby
12, Worm man










Ofta benämd som gruppens sämsta album, WTF!!!. Dumheter. Den här skivan är precis lika världsbäst som alla andra från tidernas Bästa, mest inflytelserika, stilbildande och mest nyskapande grupp. Plattan börjar med "I wanna live", enda låten från skivan som överlevde i set-listan en bra bit in på 90-talet. Den följs upp av stenhårda Bop til you drop. Innan kanske bästa låten "Garden of serenity" tar vid. Nästa låt är "Weasel face", kanske den är skivans bästa låt?. Svårt att välja när alla låtar slaktar det mesta av övrig musik. Nästa låt är Beach boys inspirerade "Go lil' Camaro go", med Debbie Harry från Blondie på bakgrundssång. Sen är det dags för "I know better know", en av få låtar som Ritchie Ramone skrev under sin tid i gruppen. Han skrev ju faktiskt klassikern "Somebody put something in my drink" från föregående skiva "Animal boy". Nu så,har vi redan tagit oss igenom halva skivan. Det är ju Ramones det handlar om, då går det fort minsann. Hela skivan klockar totalt in på under 30 min!!. Nästa spår är "Death of me". Första låten från Joey på skivan. Sen följer "I lost my mind", skivans kortaste låt. Klockar in på 1:33. Sen dags för en till låt signerad Joey Ramone. Nämligen supermysiga "A real cool time". Inte att förväxla med Stooges låten "Real cool time".Ytterligare en låt från Ritchie finns här, nämligen "I'm not Jesus". Nästa låt "Bye bye baby" är skivans längsta låt, också signerad Joey Ramone. Plattan avslutas med "Worm man".
"Halfway to sanity" är som sagt en snorbra skiva. En av gruppens bästa. Ramones har nog aldrig låtit så Hardcore som dom gör här. Skivan har av nån outgrundlig anledning förblivit helt bortglömd i gruppens katalog. En sak man ofta hör är att det skulle vara för klent låtmaterial. Vad är det för idioti? De första 6 låtarna är ju mästerverk allihop! Eller kanske för att gruppens riktiga Comeback skede först med nästa skiva "Brain drain" och hiten"Pet sematary". Den här skivan är iaf bland det bästa gruppen fått ur sig.

Mest underskattade album #4: Vain - No respect

1, Secrets
2, Beat the bullet
3, Who's watching you
4, 1000 degrees
5, Aces
6, Smoke and shadows
7, No respect
8, Laws against love
9, Down for the 3rd time
10, Icy
11, Without you
12, Ready






Nu kan vi verkligen börja tala om sjukt underskattad skiva, debutplattan från Glamrockarna i Vain. Som är lika bra som valfri skiva från Guns'n'roses eller Mötley crue. Men Vain var ett sånt band som släppte en strålande debut och sen försvann. Mycket tack vare Grungens intåg. Hela den här skivan är fantastisk. Men spana gärna in "Beat the bullet" som är något av gruppens paradlåt. Eller kanske supersvängiga "Who's watching you", eller kanske stenhårda "Aces". Synd och skam att denna trevliga orkester ska vara så onödigt bortglömd.

Mest underskattade album #5: Kiss - Creatures of the night

1, Cretures of the night
2, Saint and sinner
3, Keep me comin'
4, Rock and roll hell
5, Danger
6, I love it loud
7, I still love you
8, Killer
9, War machine












Kanske inte heller underskattad på samma sätt som andra skivor på den här listan. Men det beror ju helt på vad man jämför med. Nu jämför jag ju såklart med andra Kissalbum, framförallt de från 70-talet.
Har redan skrivit ett inlägg om denna. Men som sagt, sjukt bra album som är riktigt underskattad. Ta bara "Rock and roll hell", knappast den första låt man tänker på när man hör ordet Kiss. Men den är ju helt fantastisk. Resten av skivan är även den helt underbar.

Mest underskattade album #6: ZZ Top - Antenna

1, Pincushion
2, Breakaway
3, World of swirl
4, Fuzzbox voodoo
5, Girl in a t-shirt
6, Antenna head
7, PCH
8, Cherry red
9, Cover your rig
10, Lizard life
11, Deal goin' down




Kanske inte lika bortglömd som andra skivor på den här listan. Men om man jämför med övriga ZZ Top album så är denna skamligt förbisedd. Denna lilla pärla från 1994. Här finns bara trevliga Boogie-rock låtar. Från inledande "Pincushion" till avslutande "Deal goin' down". Däremellan finns kanonlåtar som "World of swirl", "Girl in a t-shirt", "PCH" och "Lizard life". Nej finns inte ord, denna skiva är ruskigt bra. En av mina favoriter från skäggubbarna.

Mest underskattade album #7: Twisted sister - Love is for suckers

1, Wake up (the sleeping giant)
2, Hot love
3, Love is for suckers
4, I'm so hot for you
5, Tonight
6, Me and the boys
7, One bad habit
8, I want this night (to last forever
9, You are all i need
10, Yeah right!











Tycker överlag att Twisted sister är ett grymt underskattat band. De är så mycket mer än "We're not gonna take it" och "I wanna rock" och är utan tvekan ett av mina favoritband alla tider. "Love is for suckers" var från början tänkt att bli Dee Snider's soloalbum. Men det gavs ut som gruppens sista album innan splittringen, och vilken höjdarskiva det blev. Inte en dålig låt, lyssna framförallt på "Hot love" och "Tonight".

Mest underskattade album #8: Blue öyster cult - Fire of unknown origin

1, Fire of unknown origin
2, Burnin' for you
3, Veteran of the psychic wars
4, Sole survivor
5, Heavy metal: the black and silver
6, Vengeance (the pact)
7, After dark
8, Joan Crawford
9, Don't turn your back












Helt sjukt bra album från storfavoriterna i B.Ö.C. Utan tvekan min favoritskiva från gruppen. Tycker det är helt otroligt att den här skivan är så bortglömd som den ändå är. Den är ju precis lika bra som gruppens 70-tals material. Det är en viss stämning som infinner sig när man lyssnar på den här skivan. Musiken är lite mer tillbaka, men ändå Hårdrock. Här finns också helt klart stänk av Gothrock. Favoritlåtar. "Sole survivor" och "After dark". Tycker faktiskt att "After dark" är gruppens allra bästa låt. Ska man lyssna på B.Ö.C så är det debuten och denna som gäller.

Mest underskattade album #9: Judas priest - Turbo

1, Turbo lover
2, Locked in
3, Private property
4, Parental guidance
5, Rock you all around the world
6, Out in the cold
7, Wild nights, Hot & crazy days
8, Hot for love
9, Reckless












Kalasbra platta från Metalgudarna Judas Priset. En skiva som blivit bespottad för att vara för mjuk och innehålla synthar. Men här finns ju massor av bra låtar. "Turbo lover" och "Locked in" är bland det bästa gruppen någonsin gjort. Även "Private property" och "Reckless" är ruggigt bra låtar. Denna skiva hamnar helt klart på min topp 5 över bästa Judas priest skivor.

Världens mest underskattade album #10: Bob Dylan - Knocked out loaded

1, You wanna ramble
2, They killed him
3, Driftin' too far from shore
4, Precious memories
5, Maybe someday
6, Brownsville girl
7, Got my mind made up
8, Under your spell













Äntligen dags igen för en rejäl topplista. denna gång tidernas mest underskattade skivor. En skiva kan vara underskattad på flera sätt. Antingen för att den är bortglömd eller helt enkelt onödigt förbisedd eller en skiva som bespottats alldeles för mycket helt i onödan.

På tiondeplats. "Knocked out loaded" med Bob dylan. Troligtvis den mest bespottade skivan i den enorma Dylan katalogen. Ja Anders jag äger alla Dylan plattor. Kan överhuvudtaget inte förstå varför denna skiva är så hatad. Den är ju fullkomligt lysande. Tamejfan nästan min favorit bland Dylan's 80-tals alster. För självklart är den inte i närheten av de riktigt stora Dylanskivorna från 60 och 70-talen. Men ändå en kalasskiva. Tycker att "Driftin' too far from shore" är bland det bästa karln fått ur sig. Även "Brownsville girl" är en personlig favorit.
Så alla ni som struntar i den här skivan på grund av dess dåliga rykte, glöm sånt struntprat. Alla andra som inte gillar skivan, ge den en ny chans, för det är den värd.

Rancid - Indestructible

1, Indestructible
2, Fall back down
3, Red hot moon
4, David Courtney
5, Start now
6, Out of control
7, Django
8, Arrested in Shanghai
9, Travis Bickle
10, Memphis
11, Spirit of 87
12, Ghost band
13, Tropical London
14, Roadblock
15, Born frustrated
16, Back up against the wall
17, Ivory coast
18, Stand your ground
19, Otherside



Superbra platta från storfavoriterna i Rancid, bandet som låter som Ramones, The Clash, Sex Pistols och Charged G.B.H på en och samma gång. Massor av låtar på den här skivan, men det funkar finfint när låtarna är så korta och intensiva. Ibland tycker jag nästan att denna är lika bra som superklassikern "..And out came the wolfes". Men bara ibland. "Back up against the wall" är däremot definitivt en av deras bästa låtar.
Nej, det är när band släpper plattor som denna, som myten att punken skulle vara död vekligen slås i spillror.
Det bästa av allt. Rancid släpper snart ny platta!!!!!!

Hurriganes - Roadrunner

1, It ain't what you do
2, Hey groupie
3, Tallahassee lassie
4, The phone rang
5, I will stay
6, Get on
7, In the nude
8, Mister X
9, Slippin' and slidin'
10, Oowee ohlaa
11, Roadrunner












Mycker bra och dessutom superklassisk platta från finländska Hurriganes. Här är det verkligen inte nytänk och nyskapande musik som gäller. Här är det Rock'n'roll i dess simplaste form, och visst funkar det när musiken är såhär överdrivet bra. Det finns så mycket topplåtar på den här skivan så det räcker och blir över. Absoluta höjdare: "Roadrunner", "Get on", "Tallahassee lassie", "Hey groupie" och "I will stay".
Hurriganes släppte totalt 12 studioalbum. Jag tycker alla är grymt bra, men musiken har en förmåga att låta identisk. Har man hört ett album, ja då har man hört alla. Då räcker det att höra deras mästerverk "Roadrunner".







Uriah heep - Very 'eavy... Very 'umble

1, Gypsy
2, Walking in your shadow
2, Come away Melinda
4, Lucy blues
5, Dreammare
6, Real turned on
7, I'll keep on trying
8, Wake up (set your sights)













Debutplattan fårn Hårdrockspionjärerna och grymt underskattade bandet Uriah heep. Då denna platta är släppt redan 1970, måste Uriah heep räknas som ett av de viktigare banden från hårdrockens begynnelse. Inledningslåten "Gypsy" är i det närmaste ett skolexempel på hur perfekt hårdrock ska låta. Här finns också  "Come away Melinda" och "Lucy blues" både riktiga höjdare. Av det resterande materialet är mycket utfyllnad. Efterföljande Heep-platta "Salisbury" är betydligt jämnare. Det skulle ju dröja ett par år innan gruppen klämde ur sig sina absoluta mästerverk, i.o.m skivorna "Demons and wizards" och "The magician's birthday". Men denna platta måste självklart upplevas den med. Framförallt för redan nämnda "Gypsy" och "Lucy blues".

Led Zeppelin - III

1, Immigrant song
2, Friends
3, Celebration day
4, Since i've been loving you
5, Out on the tiles
6, Gallows pole
7, Tangerine
8, That's the way
9, Bron-Y-Aur stomp
10, Hats off to











Tredje Led Zeppelin plattan är i mina ögon deras bästa. Här är den hårdrockiga bluesen inte lika tydlig som på de två första. Här går soundet mer åt folkrock hållet. Även om hårdrocken självklart finns kvar. Låtarna är ju som vanligt helt makalöst bra. Stentuffa "Immigrant song" öppnar och sätter standarden för resten av skivan. Andra kalaslåtar på denna, Zeppelinarnas tredje fullängdare är "Celebration day", "Hats off to", "Tangerine" och många fler.
Utan tvekan ett av de bästa rockalbum som någonsin spelats in.

RSS 2.0