Rockhistoria: PUNK

Punken är en väldigt stor del av grundstenen rock, en av tidernas viktigaste musikstilar.

Punkens födelseår brukar räknas nångång 1976-77. Men begynnelsen av punk kan man hitta betydligt längre tillbaks än så.
Att agera på ett punksätt på scen gjorde The Who redan i början på 60-talet, även om deras musik knappast var punk.
På slutet av 60-talet dök The Stooges och MC5 upp. Dessa var så kallade protopunkband. Detta betyder att de var band som var enormt mycket före sin tid. Protopunk är ett begrepp som myntats senare, eftersom punk inte fanns som begrepp på den här tiden. Protopunk kan vä egentligen lättare beskrivas som punk före punken. En förm av tidig embryo punk, som egentligen inte är punk  inte är punk. Men som hade en enorm betydan för den senare punken.
Av dessa två band var det Stooges som hade mest gemensamt med den senare punken, och MC5 var pionjärer inom garagerocken( titta på The Hellacopters).
I början av 70-talet dök så ett annat band upp,The New York dolls.
image14New york dolls är förmodligen ett av tidernas mest bydelsefulla band, framförallt för den punkscen som skulle blomma i New York ett par år senare.
Men de var även pionjärer inom glamrocken och efterföljande genrer som Sleaze och Pudelrock. Band som Kiss, Mötley crue, Twisted sister och Hanoi rocks hade knappast existerat utan New York dolls.

Nu vidare med historiens viktigaste rockband The Ramones.
The Ramones bildades i New York 1974, men lyckades inte speciellt bra de första åren. Mycket tack vare att de kom från Usa och deras musik inte riktigt funkade där.
Därför åkte gruppen över till England 1976, och gjorde där i Juli en legendarisk spelning.
I publiken fanns medlemar från Sex pistols, The Clash, The Damned m.m. Många av dessa har senare nämt detta ögonblick som ett avgörande moment både för dom själva och den engelska punkscenen överhuvudtaget.
Efter detta bröt den verkliga punkexplosionen ut. Nu stundade också punkens riktiga glansår 1977-79.
Huvudansvaret för detta lägger jag på The Ramones, utan dras musik och inflytande hade knappast punken sett lika dan ut som vi känner den idag.
Men ser man vad som räknas till punk idag så är Ramones knappast punk, deras egentliga mål var att dra tillbaka rocken till rötterna och göra den enkel igen. Vilket de onekligen lyckades med.
Men som sagt Ramones är och förblir punk och musikpionjärer utan dess like
image15Urtypen för punk och förmodligen världens mest kända punkband var The Sex pistols. Där har ni verkligen vad som idag räknas som ortypen för punk Stilen, musiken, utrycket och Beteendet. Även om deras karriär var ytterst kort så är deras betydelse för punken betydligt större. Även om de ibland får lite väl mycket av äran, som egentligen borde falla på The Ramones.

Ett annat av de medt kända punkbande är The Clash. Deras två hörsta skivor är enorma hörnstenar inom punken. Även om titellåten från ders tredje album London Calling är ett Punkanthem utan dess like, började de här exprimentera med annan musik.

The Damned är som jag sagt förut ett enormt underskattat band, de var före både Sex pistols och the Clash med såväl en singel och ett album. De var enormt viktiga för den engelska punken och även pionjärer inom gothrocken.
Utöver dessa fanns det hur många band som helst under den här den första punkperioden.

När då den riktiga punken dog ut, dök det i Usa upp en typ av punk som kallades Hardcore.
Hä tog amn punkens snabbhet och Metalens tyngd och skappade en helt ny genre.
Hardcoregenren ligger väldigt nära Trashen där man också blandade punk och metal. Skillnaden var att Hardcore gick mer åt punkhållet och Trash mer åt metalhållet.
Men som sagt tillbaka till Hardcore. Viktiga Hardcoreband under den här prioden var Dead Kennedys, Black flag, Bad brains, minor threat m.m
Punken vart väl egentligen en form av undeground rörelse på 80-talet, när den inte längre hade nyhetens behag.

På 80-talet utvecklades även diverse undergenres inom Punken såsom: Kängpunk, Streetpunk, crustpunk m.m
Vill här passa på att nämna två otroligt viktiga band: Inom kängpunken Exploited och inom streetpunken Cockney rejects.

På slutet av 80-talet började grungen utvecklas, denna genre ligger väldigt nära punken.
Då när Nirvana verkligen slog i början av 90-talet fick även punken en rejäl uppsving.
image16Band som Pennywise, NOFX, Rancid och Green day slog, och punken fick en rejäj revival under början och mitten på 90-talet.
Sen dök diverse andra band upp, nån typ av popigare och mesigare punk, om man nu kan klassa dom som punk tex Blink 182 och sum42
Sen dess har punken stått relativt still och vi väntar på en ny revival.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0