Världens bästa album #1: Ramones - S/T

1, Blitzkrieg bop
2, Beat on the brat
3, Judy is a punk
4, I wanna be your boyfriend
5, Chainsaw
6, Now i wanna sniff some glue
7, I dont wanna go down to the basement
8, Loudmouth
9, Havana affair
10, Listen to my heart
11, 53rd & 3rd
12, Let's dance
13, I dont wanna walk around with you
14, Today your love, tomorrow the world







TRUMVIRVEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Förstaplatsen går självklart till Ramones debutalbum, i.o.f.s har ju aldrig Ramones varit ett renodlat punkband. Då de har sina rötter i klassisk rock, som Beatles och Beach boys fast på speed. Men det råder ingen som helst tvekan om att det var Ramones som startade alltihop, då detta var det album som drog igång hela punkrörelsen, och så deras klassiska spelning i England 4 Juli 1976, med medlemmar från Sex pistols, The clash, The Damned m.fl i publiken.
Vid denna tidpunkt var det här det snabbaste som fanns, och all snabb musik som har följt efter detta har allt att tacka Ramones. Både Metallica och Anthrax har ju öppet sagt hur mycket Ramones har betytt för deras sound.
Detta är verkligen urmodern till all Trash och Speed Metal.
Detta är inte bara tidernas bästa punkalbum, det är det bästa album som någonsin spelats in. Världens mest inflytelserika album, världens viktigaste album, världens mest originella album, världens första punkalbum. Ja, listan kan göras hur lång som helst.
Plattan öppnar med "Blitzkrieg bop", låten som kom att bli ett anthem för hela punken. "Beat on the brat" följer, denna melodiska punkpärla, ryssningar jag bara tänker på det. Nästa spår "Judy is a punk" är en av de första låtarna gruppen skrev, så här ska punk låta: snabbt, catchy och kort.
Sen får Joey glänsa på det han trivdes allra bäst med, nämligen i en vacker ballad, det är förstås "I wanna be your boyfriend" jag talar om.
Nästa spår är en personlig favorit (det är i.o.f.s alla låtar) "Chainsaw" följer. Låten handlar ju såklart om filmen Motorsågsmassakern. "Now i wanna sniff some glue" är nästa korta rock'n'roll epos. Man blir ju tårögd bara man tänker på det. Hur någon kan skriva så genialisk musik, är för mig ofattbart.
Plattans längsta spår "I dont wanna go down to the basement" följer och klockar in på strax över 2,30.
"Loudmouth" med världens roligaste ackordbyte följer, "Havanna affair" och "Listen to my heart" tar vid. Innan klassikern "53rd & 3rd" följer, som Dee Dee enligt legenden skrev när han jobbade som bögprostituerad runt den gatan.
Cover på "Let's dance" är ju fullständigt briljant,precis som alla andra covers som denna grupp spelat in.
"I dont wanna walk around with you" är näst sista spår, helt lysande. Innan klassikern "Today your love, tomorrow the world avslutar plattan.
Där har ni den,världshistoriens bästa album. Det enda album jag lyssnar på varje dag.
Man visste det inte då,men man vet det nu. Hur viktigt det här albumet har varit, för all musik som följt i dess fotspår. Band kan komma och gå,men det kommer aldrig existera ett band lika bra som detta.
Long live THE RAMONES.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0